زیراندازهای سفری یکی از تجهیزات ضروری برای طبیعت‌گردی و کمپینگ محسوب می‌شوند. این زیراندازها معمولا وزن کمی دارند و به‌همین‌خاطر، حمل‌و‌نقل آن‌ها آسان است. زیرانداز سفری علاوه بر اینکه فضایی راحت و تمیز جهت نشستن و استراحت مهیا می‌کنند، مانع نفوذ سرما و برخورد اجسام سخت و تیز مثل سنگ و خار گیاهان به بدن نیز می‌شود. این زیراندازها در جنس‌های مختلف مثل حصیری، فوم فشرده و پارچه‌ای به فروش می‌رسند و برخی از بهترین برندهای تولید زیرانداز شامل «کچوا»، «نیچرهایک»، «بیگ آگنس» و «کلایمیت» می‌شود. در این بخش از قله با انواع زیرانداز بیشتر آشنا شویم. در ادامه با قله همراه باشید.

معرفی انواع زیراندازهای مناسب برای سفر و کمپینگ

زیراندازهای سفری از لحاظ جنس


زیراندازهای سفری تنوع زیادی دارند؛ به‌عنوان مثال، برخی از زیراندازها برای محیط‌های مرطوب یا خشک و بعضی جهت استفاده در مکان‌های سنگلاخی کاربرد دارند.

    زیرانداز پارچه‌ای: زیراندازهای پارچه‌ای فضای کمی اشغال می‌کنند و وزن کمی دارند. معمولا جنس آن‌ها نیز  پلی‌استر، نایلون و برزنت است. این نوع زیراندازها تنها برای سطوح هموار و بدون سنگریزه مناسب هستند.
    زیرانداز فوم فشرده: زیراندازهای فوم فشرده به‌صورت سبک طراحی می‌شوند و حمل‌ونقل آن‌ها آسان است. این زیراندازها از بدن در مقابل سرمای زمین محافظت می‌کنند و برای طبیعت‌گردی‌های زمستانی خصوصا در کوهستان، مورد استفاده قرار می‌گیرند. می‌توان از این نوع زیرانداز برای زمین‌های پر از سنگریزه و محیط‌های مرتفع و خشک هم استفاده کرد. همچنین این زیراندازها سطح نرمی دارند و فضایی راحت جهت نشستن ایجاد می‌کنند.
    زیرانداز حصیری: زیرانداز حصیری در دو مدل چوبی و پلاستیکی به فروش می‌رسد. مدل‌های چوبی را می‌توان به‌راحتی حمل کرد؛ چراکه سبک هستند. همچنین این مدل‌ها به‌راحتی تمیز می‌شوند. مدل پلاستیکی می‌تواند برای مدت‌ها ماندگاری و دوام داشته باشد.
    زیرانداز بادی: زیراندازهای بادی دو مدل هستند؛ برخی از آن‌ها از طریق تلمبه و بعضی نیز پس از باز شدن، خودبه‌خود باد می‌شوند. این زیراندازها پس از خالی شدن باد، به‌صورت جمع شده و کاملا فشرده در می‌آیند و به‌همین‌خاطر به فضای کمی نیاز دارند. زیراندازهای بادی برای سفرهای زمستانی مناسب هستند و مانع نفوذ سرمای زمین به بدن می‌شوند. به‌صورت کلی نیز این زیراندازها فضای راحتی جهت نشستن و استراحت ایجاد می‌کنند.


زیراندازهای سفری از لحاظ نوع کاربرد


در زمان خرید زیرانداز سفری، باید به نوع کاربرد آن‌ها توجه شود؛ چراکه هر یک از زیراندازها برای شرایطی خاص ساخته شده‌اند.
    زیرانداز پیک‌نیک: این نوع زیرانداز اغلب در خانه همه ما موجود است و برای استفاده در فضای باز طراحی شده است. معمولا زیراندازهای پیک‌نیک در سطح زیرین، ضد آب و در سطح رویی، نرم و راحت هستند.
    زیرانداز ساحلی: این نوع زیراندازها به زیراندازهای پیک‌نیک شباهت دارند؛ اما در ساخت آن‌ها از موادی استفاده می‌شود که شن و ماسه به آن نفوذ نکند.
    زیرانداز کمپینگ: زیراندازهای کمپینگ از مقاومت بیشتری برخوردار هستند و قابلیت عایق حرارتی دارند.
    زیرانداز کوهنوردی: در زیرانداز کوهنوردی علاوه بر مقاومت در برابر نفوذ سرما و آب، وزن نیز اهمیت زیادی دارد؛ چراکه باید مسافتی طولانی حمل شود.
    زیرانداز خواب: معمولا طبیعت‌گردها این زیراندازها را زیر کیسه خواب قرار می‌دهند؛ چراکه این زیراندازها ضخیم هستند و شرایط خوبی را جهت خوابیدن فراهم می‌کنند. این زیراندازها اغلب رولی هستند و از فوم استاندارد ساخته می‌شوند؛ به‌همین‌خاطر حمل‌ونقل آن‌ها دشوار نیست. برای جمع کردن این زیراندازها، باید آن‌ها را رول کرد.
    زیرانداز چادر: بسیاری از چادرها، از زیرانداز مخصوص برخوردار هستند؛ اما اگر چادر زیرانداز نداشته باشد، می‌توان آن را به‌صورت جداگانه خریداری کرد. زیراندازهای چادر معمولا ضد آب هستند، وزن کمی دارند و محل قرارگیری آن‌ها داخل چادر است.


ویژگی‌های کلیدی زیرانداز‌های ضدآب و مقاوم


کیفیت زیراندازهای ضد آب موضوعی بسیار مهم است؛ چراکه عدم کیفیت و عملکرد مطلوب این زیراندازها، باعث ایجاد صدمه و بروز بیماری در انسان‌ها می‌شود.
    قابلیت حمل آسان: زیراندازهای ضد آب باید کیف مخصوص داشته باشند تا بتوان آن‌ها را به آسانی حمل کرد. همچنین برخورداری از کیف به عدم سرایت کثیفی زیرانداز به سایر تجهیزات سفر کمک می‌کند.
    وزن سبک: زیراندازهای سفری اغلب در طبیعت‌گردی مورد استفاده قرار می‌گیرند و با توجه به اینکه بسیاری از مسیرها در طبیعت ماشین‌رو نیستند، تجهیزات سفر مثل زیرانداز، باید سبک باشند تا افراد بتوانند به‌راحتی آن‌ها را با خود حمل کنند.
    مقاومت در برابر نفوذ آب: زیراندازهای ضد آب با کیفیت، آب و رطوبت را به خود جذب نمی‌کنند. معمولا زیراندازهای ضد آب را از جنس پلی‌استر یا نایلون می‌سازند تا بتوانند در برابر آب مقاومت کنند.
    سهولت در نظافت: یکی از ویژگی‌های مهم زیراندازهای ضد آب، قابلیت شست‌و‌شوی آسان آن‌ها است. زیراندازهای ضد آب اغلب روی زمین نمناک و خیس قرار می‌گیرند و به‌همین‌خاطر آلوده می‌شوند؛ ازاین‌رو باید بتوان آن‌ها را به‌راحتی شست‌و‌شو داد.
    ضدباکتری و ضدقارچ: امکان رشد باکتری و قارچ در محیط‌های مرطوب وجود دارد؛ به‌دلیل اینکه زیراندازهای سفری در محیط‌های مرطوب و خیس پهن می‌شوند، باید از خاصیت ضدباکتریایی و ضد قارچی برخوردار باشند.
    عایق حرارتی: زیراندازهای سفری ضد آب باید بتوانند گرما را در خود حفظ کنند و مانع نفوذ سرمای زمین مرطوب و خیس، به بدن انسان شوند.
    دوام بالا: جنس و کیفیت زیرانداز از فاکتورهای مهم برای دوام و ماندگاری زیراندازها هستند.

زیراندازهای فومی یا بادی: کدام بهتر است؟


زیراندازهای فومی و بادی هر یک معایب و مزایایی دارند. از‌این‌رو، افراد باید با توجه به نیازهای خود، یکی از آن‌ها را انتخاب کنند.
    صرفه‌جویی در زمان: زیراندازهای فومی نیاز به آماده‌سازی ندارند و باعث صرفه‌جویی در زمان می‌شوند. در حالی که زیراندازهای بادی را قبل از استفاده باید باد کرد و لازم است که در سفر افراد زمانی را به آماده‌سازی زیرانداز اختصاص دهند.
    مسائل بهداشتی: برخی از زیراندازهای بادی را می‌توان بدون تلمبه و با دمیدن از طریق دهان، باد کرد؛ این موضوع باعث ورود رطوبت دهان و آلودگی به زیرانداز بادی می‌شود؛ اما زیراندازهای فومی بدون نیاز به باد و کاملا بهداشتی، آماده مصرف هستند.
    قابلیت حمل: زیراندازهای بادی نسبت به زیراندازهای فومی سبک‌تر هستند، به فضای کمتری نیاز دارند و در نتیجه حمل‌ونقل آن‌ها آسان‌تر است.
    عایق حرارتی: زیراندازهای بادی می‌توانند بهتر از زیراندازهای فومی گرما را در خود نگه دارند.
    هزینه: زیراندازهای فومی نسبت به مدل‌های بادی با قیمت ارزان‌تری به فروش می‌رسند.
    مراقبت: اجسام تیز مثل سنگ و خار و شاخه گیاهان زیراندازهای بادی را پاره می‌کنند. از‌این‌رو، باید افراد به محل پهن کردن زیرانداز توجه داشته باشند.
    راحتی: به‌صورت کلی زیراندازهای بادی نسبت به مدل‌های فومی، شرایط راحت‌تری را جهت استراحت فراهم می‌کنند.

برندهای برتر زیراندازهای سفری


شرکت‌های زیادی در سراسر دنیا زیراندازهای سفری تولید می‌کنند؛ اما برخی از برندها در سطح جهان شهرت بیشتری دارند. البته قبل از خرید محصولات، بهتر است که نظرات کاربران در مورد محصول مورد نظر خوانده شوند.
    «کچوا» (Quechua): برند فرانسوی کچوا در زمینه تولید تجهیزات سفری مشغول به کار است. از محصولات این برند می‌توان به زیراندازهای ضد آب، کوله‌پشتی سفری، چادر مسافرتی و... اشاره کرد.
    «کینگ کمپ» (King Camp): کینگ کمپ شرکتی چینی است که در حوزه تولید لوازم کمپینگ در فضای باز و تفریح‌های خارج از خانه فعالیت دارد. محصولات این برند شامل زیرانداز بادی، چادر، کیسه خواب و... می‌شود.
    «گرانیت اکوییپمنت» (Granite Equipment): گرانیت اکوییپمنت، برندی ایرانی و نام آشنا در عرصه تولید محصولات کوهنوردی مثل زیرانداز سفری، کوله‌پشتی، ساک و... است.
    «نیچرهایک» (Naturehike).: شرکت نیچرهایک در کشور چین قرار دارد و تجهیزات کمپینگ، مسافرت و کوهنوردی مثل زیرانداز سفری، چادر مسافرتی، ظروف مسافرتی و... را به فروش می‌رساند.
    «ترمارست» (Therm-a-Rest): برند فرانسوی ترمارست، تجهیزات مورد نیاز برای سفر را می‎‌سازد. برخی از محصولات این برند عبارت‌‎اند از زیرانداز سفری، کیسه خواب،  بالشت، صندلی و...
    «سی‌ تو سامیت» (Sea to Summit): سی‌ تو سامیت برندی استرالیایی است که تجهیزات کمپینگ و سفری آن مثل زیرانداز سفری، ظروف کمپینگ، کیسه خواب و... در جهان شهرت دارند.
    «اکسپد» (Exped): دفتر مرکزی برند اکسپد در سوئیس واقع شده است. این برند تجهیزات مورد نیاز برای سفر را تولید می‌کند که محصولات آن شامل زیرانداز سفری، پانچو، کوله‌پشتی و... می‌شوند.
    «بیگ آگنس» (Big Agnes): بیگ آگنس فعالیت خود را در آمریکا و در زمینه تولید تجهیزات کمپینگ و ماجراجویی آغاز کرد. هم‌اکنون محصولات این برند مثل زیرانداز سفری، کیسه خواب، چادر و .. در جهان محبوبیت زیادی دارند.
    «ری کوآپ» (REI Co-op): برند ری کوآپ با هدف تولید تجهیزات مورد نیاز در فضای باز در آمریکا تاسیس شد. در حال حاضر مردم سراسر دنیا به بسیاری از محصولات این برند مثل زیرانداز سفری، چادر، بطری آب و... علاقه‌مند هستند.
    «کلایمیت» (Klymit): برند کلایمیت در آمریکا، در عرصه تولید تجهیزات مورد نیاز برای فضای باز مثل زیرانداز سفری، چادر، بالش سفری و... فعال است.


نکات مهم در نگهداری زیراندازهای سفری


نگهداری مناسب از زیرانداز باعث می‌شود که این وسیله سفری برای مدت طولانی کیفیت اولیه خود را حفظ کند.
    زمین ناهموار: بهتر است که زیرانداز را روی زمین ناهموار مثل سطوح سنگلاخی پهن نکنید.
    نور خورشید: زیراندازها را برای طولانی مدت زیر نور خورشید قرار ندهید. نور آفتاب رنگ پریدگی و پوسیدگی زیرانداز را در پی خواهد داشت.
    شست‌و‌شو: اگر زیرانداز دستور خاصی برای شست‌و‌شو دارد، از همان روش پیروی کنید. در غیر این صورت، زیرانداز را با شوینده مخصوص و پارچه مرطوب بشویید. به این نکته توجه داشته باشید که زیراندازهای حصیری چوبی نباید با آب شست‌و‌شو داده شوند. همچنین زیراندازهای فومی و بادی را نباید به‌صورت مستقیم با آب یا ماشین لباسشویی بشویید.
    خشک کردن: پس از شست‌و‌شوی زیرانداز، آن را به‌خوبی خشک کنید تا بوی نامطبوعی به خود نگیرد. قرار دادن زیرانداز زیر نور خورشید کمک می‌کند که باکتری‌ها و آلودگی‌ها از بین بروند.
    بسته‌بندی: پس از شست‌و‌شو و خشک کردن زیرانداز، آن را درون ساک مخصوص قرار دهید.
    تعمیر: در صورت مشاهده پارگی یا ساییده شدن زیرانداز، قسمت مورد نظر را ترمیم کنید. در صورت عدم تعمیر امکان دارد که آسیب به سایر نقاط سرایت کند و پارگی و سایش بیشتر شود.

منبع : کجارو
هگمتانه، یکی از کهن‌ترین شهرهای جهان و نخستین پایتخت ایران، نمادی از عظمت تمدن مادها است. این شهر که در زبان یونانی به نام "اکباتان" شناخته می‌شد، در دل همدان امروزی جای گرفته، گنجینه‌ای از تاریخ، فرهنگ و هنر ایرانی به شمار می‌رود. بقایای تپه هگمتانه و آثار به‌جامانده از این تمدن، هر ساله میزبان علاقه‌مندان به باستان‌شناسی و گردشگری است. در این مقاله از قله به معرفی این شهر تار...
زیراندازهای سفری یکی از تجهیزات ضروری برای طبیعت‌گردی و کمپینگ محسوب می‌شوند. این زیراندازها معمولا وزن کمی دارند و به‌همین‌خاطر، حمل‌و‌نقل آن‌ها آسان است. زیرانداز سفری علاوه بر اینکه فضایی راحت و تمیز جهت نشستن و استراحت مهیا می‌کنند، مانع نفوذ سرما و برخورد اجسام سخت و تیز مثل سنگ و خار گیاهان به بدن نیز می‌شود. این زیراندازها در جنس‌های مختلف مثل حصیری، فوم فشرده و پارچه‌ای...
کتاب رهایی از قید و بندهای ذهنی نوشته وین دایر، راهنمایی جامع برای افرادی است که به دنبال تغییر و بهبود کیفیت زندگی خود هستند. در این اثر، دایر به بررسی موانع ذهنی و باورهای محدودکننده‌ای می‌پردازد که مانع از پیشرفت فردی می‌شوند. با استفاده از تکنیک‌ها و تمرین‌های عملی، نویسنده به خواننده کمک می‌کند تا الگوهای فکری منفی را شناسایی کرده و به سمت تفکر مثبت و سازنده حرکت کند. این ...
کلیه حقوق سایت متعلق به قله می باشد
2019-2024